Dieta – un mod de viata

Posted by:

Dieta…un cuvant de actualitate, un concept la moda, o autointerventie pe care o facem ocazional. De cate ori nu am auzit in grupul nostru de prieteni “Vine vara…trebuie sa intru la dieta”,  “se apropie nunta, intru la dieta”, “plec in vacanta…deci…dieta”.

Oamenii folosesc cuvantul “dieta” atunci cand vor sa arate bine pentru un eveniment. De aceea prefera sa sa infometeze sau sa apeleze la “retete miraculoase ” de slabit gasite pe internet fara a lua in calcul faptul ca aceste actiuni provoaca daune in organism. Odata ce evenimentul respectiv a trecut, vacanta a luat sfarsit, se revine la vechile obiceiuri alimentare.

Ce trebuie sa intelegem noi este ca dieta este un regim alimentar care elimina sau limiteaza consumul unor alimente sau bauturi in scop terapeutic sau profilactic. Cand mananci mai sanatos, cand esti atent la cantitatea de zahar ingerata cand miscarea devine parte din rutina zilnica, te vei simti mai bine pe o perioada lunga. Transformarile corporale sanatoase au loc in timp cu disciplina si efort constant.

Adoptarea unei diete sanatoase nu inseamna regim alimentar, reprezinta o metoda de a imbunatati sanatatea. O dieta echilibrata, saraca in grasimi saturate si bogate in cereale integrale, fructe, legume si grasimi bune va reduce riscul aparitiei unor afectiuni.

Pentru o dieta sanatoasa se recomanda:

  • echilibru – pentru a asigura toti nutrientii de care are nevoie o persoana
  • diversitate – niciun aliment consumat individual nu poate furniza toti nutrientii necesari, alegeti alimente cat mai diverse din toate grupurile alimentare
  • moderatie – un cuvant de baza pentru sanatate. Folositi moderatia in tot ce consumati, inclusiv in numarul de calorii consumate zilnic, in activitatea fizica.

Alimentele sanatoase ajuta la prevenirea si tratarea unor afectiuni. Consumarea fructelor si legumelor ajuta la scaderea presiunii sanguine si reduce riscul aparitiei cancerului pulmonar, esofagian, al cavitatii bucale, al stomacului si colonului. Consumarea unei cantitati mici de grasimi saturate scade riscul pentru boli cardiace.

Dieta este un mod de viata, nu doar episoade pasagere in rutina zilnica.

Combina un regim alimentar sanatos cu miscare iar rezultatele vor fi pe masura.

 

0

About the Author:

  Related Posts

Add a Comment